Turizm Tesislerimizin Artık Her Yıl Büyük Maliyetler ile Plajlarını Yenilemelerine Gerek Yok, Çözüm: Geotüp

Türkiye üç tarafı denizler ile çevrili tam bir deniz turizmi cennetidir. Özellikle Akdeniz'de Antalya, Ege’de Muğla, Aydın ve İzmir sahillerinde plajlar ve oteller sezonu yüksek doluluk oranları ile geçirmektedirler. Plajlar, yaz turizminin en önemli bileşenlerinden biridir. Belediyeler, Özel Turistik Tesisler veya Oteller bu plajları işletmektedirler. Bu işletmelerin doluluk oranları ile plaj kalitesi arasında direk bir bağlantı gözlemlenmektedir.

Ancak plajların kalitesini tehdit eden en önemli faktörlerden biri de kum erozyonudur. İşletmeciler plajlarının ideal kalitesini ve şekillerini koruyabilmek için düzenli olarak sahillerine bakım onarım faaliyetlerinde bulunarak her yıl ciddi miktarda yatırım yapmak zorunda kalmaktadırlar. Aynı zamanda plajları her yıl tekrar tekrar düzenlemek vakit kaybına ve gereksiz harcanan iş gücüne sebep olmaktadır. Bu sebeple işletmelerin yıllık minimum masraf ve iş gücü ile kum erozyonundan korunabilmeleri çok önemlidir.

Bu sebeple, plaj düzenlemede minimum maliyet ve maksimum kaliteyi sağlayabilmek için Geotüp (Geotube) işletmelerin tam ihtiyaç duydukları üründür. Geotekstilden üretilen bu torbalar, içlerine bölgenin kumu doldurularak yerinde şişirilir ve çevreci bir bariyer (dalgakıran) görevi görerek plajın şeklini ve kumunu kaybetmesini önler. Geotüp sahip olduğu uzun ömrü sayesinde, yıllar geçse de uygulandığı yerde kalarak kum erozyonunu önlemektedir.

Arı Mühendislik, TenCate Geotüp Türkiye Yetkili Acentası olarak; Turizm Sektörüne yönelik Oteller, Belediyeler ve Limanlara, Plaj - Kumsal Düzenleme, Kıyı Koruma, Kum Erozyonu ve Erozyon Kontrolü ile alakalı Mühendislik, Uygulama ve Proje Yönetimi konularında destek vermektedir.